Verzorging van de plant
De bladeren kunnen tot 15 % zoetstof op drooggewichtsbasis bevatten. De planten kunnen in de tuin worden geplant van mei tot oktober. Voor de overwintering moeten de Steviaplanten worden binnengehaald. Ook op de vensterbank in de keuken of veranda voelen deze planten zich thuis. Verpot de planten in een grote pot gevuld met teelaarde. Houd de bodem vochtig, doch niet druipnat! Afsnijden van de stengeltop doet de stengels vertakken.
Vermits vooral de blaadjes zoet smaken, plukt U best enkel de blaadjes af. Zorg ervoor dat U hierbij de zijknoppen die zich in de bladoksels bevinden, niet aftrekt. Een ontbladerde stengel moet U niet weggooien. Snijd de stengeltop af en u zal zien dat de talrijke zijknoppen uitlopen om nieuwe stengels te geven met daarop talrijke verse blaadjes.
Tekening van Stevia rebaudiana Bertoni (Honingkruid)
Vooreerst moet U weten dat deze plant op twee verschillende manieren kan worden gekweekt: als struikplant en als hangplant. Wil u een struikplantje dan geeft u de eerste insnijbeurt op een 10-tal centimeter boven de potrand. Zo kan de plant op een stevige stengel verdergroeien.
Wil u liever een hangplant, dan laat u de plant doorgroeien tot zo’n 25 à 30 cm lengte. U zal dan zien dat de natuur haar gang gaat en de plant vanzelf zal beginnen afhangen door haar eigen gewicht. Eens dit is gebeurd, kan u de eerste inknipbeurt geven. Dit doet u zo dat na de inknipbeurt de plantstengels toch nog blijven hangen. U snijdt dan de toppen af tot aan een vorige vertakking.
Voor elk van de kweekmogelijkheden geldt dezelfde regel: meerdere malen inknippen! Voor de struikplant: Eerst boven de eerste vertakking; nadien boven de tweede vertakking. Enkele bladeren dienen, na het insnoeien, aan de takjes te blijven. In de bladoksel staat een knop. Uit deze knop groeit een nieuw stengeltje. Voor de hangplant: telkens wanneer de plant te lang is, knipt u hem in. Door het vaak inknippen zorgt u ervoor dat de stengellengte tussen de verschillende groepen bladeren korter wordt; wat de latere oogst van het aantal bladeren natuurlijk zal laten stijgen.
Na de eerste topbeurt mag de Stevia verpot worden (in gewone potgrond) naar een pot met diameter 25 cm (=4-liter pot). Daarna kan u een halve bemestingstablet met traagwerkende meststof in de potgrond duwen.
Let op: teveel voedingsstoffen geven doet de plant te snel groeien zodat minder zoetstof wordt aangemaakt.
Verzorgingstips
Let speciaal op volgende items
A. In de winter weinig water geven d.w.z. de kluit is vrij droog, te nat betekent de dood voor Stevia! Als de plant in een verwarmde ruimte staat, is het aan te bevelen de bladeren af en toe te besprenkelen. In de zomer goed vochtig houden, zonder dat de kluit drijfnat blijft! De plant krijgt in de winter veel minder licht; daarom moet het watergeven en de warmte ook worden aangepast, net zoals dit in de natuur ook gebeurt. In de winter is het kouder en er is een kleinere lichtintensiteit; in de zomer is het warmer, vaak met een onweersbui, en een grote lichtintensiteit.
B. Jonge plantjes hebben dus enige tijd nodig om het zoetstofgehalte optimaal aan te maken; licht is daarin een belangrijke factor. Wat geduld is hier dus aan te raden. Vergelijk gerust de aangroei van het zoetgehalte met het rijpen van fruit; ook dit heeft enige tijd nodig. Na enige inknipbeurten kan meedere malen per jaar worden geoogst. De belangrijkste maanden, waar dus veel zal kunnen worden geoogst omdat de plant dan zijn “top-periode” meemaakt, zijn de maanden volgend op de maand april: het voorjaar en de zomer. De bladeren kunnen dan worden gebruikt als zoetstof. Een tweetal minuten in de microgolfoven op maximum 750 watt en U heeft droge stof; dit kunt U dan fijnmalen in een koffiemolen of in een mortier met stamper.
C. Let op! De plant is niet winterhard, wel doorlevend.